2016/17-es tanév ballagási beszéde

Kategória: Hírek Módosítás: 2017. május 29. hétfő Megjelent: 2017. május 08. hétfő

A ballagáson elhangzott igazgatói beszéd:

„Úgy élj a jelenben, hogy megbánás nélkül gondolhass a múltra” – írja Ady Endre.

Ugyanezt a gondolatot Édesanyám, amikor az érettségire készültem úgy fogalmazta meg: Ágnes, mindig azt tedd, amit bátran tudsz vállalni, ha visszanézel.

Az elmúlt hétvégét egy barátunk meghívására Rómában töltöttem a férjemmel.

Az utazások mindig inspirálóan hatnak. Ezért is támogattam és kerestem a lehetőségét annak, hogy diákjaink minél többet utazzanak, kimozduljanak szűk pátriájukból.

Nos, én ezen a hétvégén sokat gondoltam a ballagásukra készülő diákokra. A Via Appián haladtunk, amikor a Santa Maria in Palmi templomba léptünk be. Sienkievicz, a Quo vadis regény írójának szobra fogadott. Csodálkozásomra a választ azonnal megkaptam. Ezen a helyen jelent meg Péternek Jézus, aki menekülőben volt Rómából. A kérdést Jézus tette fel Péternek: Quo vadis domine? Hova mész uram? Péter ekkor visszatért Rómába, vállalva a vértanúságot. Számomra ez a kérdésfelvetés, és a rá adott válasz a felelősségvállalásról szól, ahogy Ady is megfogalmazta:

„Úgy élj a jelenben, hogy megbánás nélkül gondolhass a múltra! Áldozat vállalás nélkül nincs feltámadás, nincs változás.

Elérkezett ismét a számvetés ideje. Az elmúlt estéken ballagó diákjaink miközben szerenádot adtak szeretett tanáraiknak, összegezték az itt töltött 4-5-6 esztendőt. Összegzéseikből kiderült hogy jó felkészítést kaptak tanáraiktól, hozzájuk bátran fordulhattak segítségért, tanácsért. Elhangzottak a kedvenc tanárnevek. Bolla tanárnő, Kigyósi Ildi néni, Horváth Andrea, Bácskay tanár úr, Szakács Ibolya tanárnő, Madarász tanár úr, Horváth Attila tanár úr.

Köszönöm kollégiumi nevelőink gondoskodó szeretetét.

A magas színvonalú munkáért, szép eredményekért kiosztandó díjak, elismerések a felkészítő tanárok munkáját is dicséri.

Örömmel töltött el igazgatóként, hogy diákjaink kiemelték azokat az iskolai rendezvényeinket, programjainkat, melyek a tanítási órákon túl szellemi, lelki épülésüket, töltekezésüket is szolgálta. A hangversenyek, az Operakaland által érdeklődővé váltak a komoly zene iránt, az Ady napokon megtanulták a projektmunka lényegét, így a diákigazgató választás kampánya az igazi közös munka örömét, az együttműködés élményét jelentette.

Nevelési céljaink megvalósításában különösen fontosnak tartottam, hogy megtapasztalják diákjaink: egy dologról különbözőképpen is gondolkodhatunk, és a megoldáshoz álláspontjaink egyeztetésére van szükség.

Azt gondolom, hogy szüksége van a magyar társadalomnak és fiataljainknak erre a tudásra, és annak gyakorlására.

Engedjék meg, kedves Szülők, Vendégeink, kedves Ballagó diákok, hogy külön megköszönjem osztályfőnökeiknek, hogy partnereim, támogatóim voltak ebben a munkában.

Köszönöm, Márton Krisztánnak, a 12. H osztályfőnökének, hogy 5 évig egyengette tanítványai útját, és egyben megköszönöm Tóth Ágnes tanárnőnek, hogy a Tanár Úr távozása után vállalta a 12.H érettségire való felkészítését. Köszönöm Vojkovics Gábornak, a 12.D osztály osztályfőnökének munkáját. A 12.C osztály Ami nénijének a gondoskodó szeretetet. Molnár Tibor Tanár Úrnak, hogy a 12.B műszaki osztályunknak polonius tanácsaival, még egy utolsó üzenetet kíván elhelyezni, bár tanulóink iskolánk diákjai maradnak a technikus évfolyamon.

A szalagavató után a facebookon, ahogy azt a szalagavatói beszédemben előrevetítettem, fényképek jelentek meg kifejezve diákjaink ünnepi hangulatát, érzéseit. Arra azonban nem számítottam, hogy Palicskáné Cseresnyés Katalin tanárnő a 12.A osztály osztályfőnöke ennyi szeretetteljes bejegyzést kap. A szerenád estéjén megható volt osztálya diákjaitól hallani azt a sok-sok elismerést, ami az Ő pedagógiai, szaktanári, osztályfőnöki munkáját jellemezte.

Ezért engedjék meg, hogy itt és most az Év osztályfőnökének járó gyűrűvel ismerjem el kiemelkedő osztályfőnöki munkáját.

Megköszönöm Főigazgató Asszonynak, Csiba Ágotának, hogy fejlesztési terveinkben a Kaposvári Szakképzési Centrum partnerünk volt. Köszönöm, hogy nagyértékű,a gépész, informatika, egészségügyi oktatás követelményeinek megfelelő beruházások megvalósításával a tanulóink korszerű gépeken tudtak felkészülni a szakmai érettségire, illetve szakmai vizsgáikra.

Köszönöm, hogy a működtetés átvétele után hivatalsegédeink, a kollégium a hiányzó felszereléseket, munkaeszközöket, gépeket megkapták.

Köszönöm a gazdasági csoport munkáját, akik ennek az adminisztrációját bonyolították.

Igazgatóhelyetteseink, Horváth Attila, Hauptman Henrik, Szakács Ibolya és Jakab Ilona gyakorlati oktatásvezető munkája a láthatatlan munka kategóriája.

Iskolánk precíz adminisztrációs tevékenysége a vizsgák, a gyakorlati oktatás előkészítése az Ő lelkiismeretes napi feladatainak eredménye.

Hauptman Henrik tanár úrnak, Papné Kigyósi Ildikónak és Johancsik Zsuzsanna tanárnőknek köszönhető ünnepségeink rendezettsége, és méltósága, Tóth Ágnes tanárnőnek a közösségi szolgálat gondos megszervezése. Ballagó tanulóinknak kétharmada nyelvvizsgával hagyja el intézményünket, amely nyelvtanáraink kitűnő felkészítő munkáját és diákjaink szorgalmát dicséri.

Köszönöm a szülők bizalmát, iskolánk mindennapjainak munkájában, abban, hogy diákjaink a versenyeken, rendezvényeken mindig jólneveltségükről tesznek tanúbizonyságot.

Engedjék meg kedves ünneplők, hogy egy számomra kedves pillanatot felidézzek az idei áprilisi tehetséggálánkról. Versmondóink önként, saját választású verssel jelentkeztek e jeles eseményre. A gálaest nyitásaként, amikor Czeider Gina 9.H osztályos tanuló Radnóti Miklós „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt táj” sorait mondta, megborzongtam a meghatottságtól. Az elmúlt estéken ezekre a sorokra erősített rá ballagó diákjaink válasza arra a kérdésre, ki szándékozik országunkat elhagyni: Kérdés- egyetlen kéz sem emelkedett a magasba az elmúlt évekkel ellentétben.

  1. János Pál 1979-ben lengyel pápaként azt tekintette küldetésének, hogy általa az egyházban tudatosuljon a közép- európai népek jelenléte és öröksége és , hogy személyében megjelenítse Európa lelki egységét. 2017. április 24-én , tehát 2 hete a visegrádi négyek az elnökséget adó lengyelek szervezésében emlékeztek meg Szent Adalbert kapcsán II. János Pál ezen küldetéséről Rómában. A lengyel Rylke bíboros rámutatott, hogy János Pál pápa szavai ma is aktuálisak. Ma sokan vészteljes jövőt jósolnak Európának, pedig Európa ma is reményt meríthet a keresztény gyökerekből és örökségből. Ennek szimbóluma egy Michelangelo Jézus szobor, amely egy életerős fiatalembert ábrázol egy kereszt mellett, amely vele azonos méretű, a keresztre nem támaszkodik, azonban szilárdan maga mellett tartja. 1982-ben II. János Pál a következőket mondta Compostellában: „Szeretettel kiáltok hozzád, ősi Európa- találj önmagadra, légy önmagad. Fedezd fel származásod, éleszd fel gyökereit.” A Közép európai országok küldetése, így a mienk is ma éppen abban áll, hogy segítsenek Európának újra felfedezni ezen örökséget és szellemi, lelki erőforrásait.

Ez az Önök küldetése is, kedves fiatalok, hogy unokáinknak megőrizzék, benépesítsék a Kárpát- medencét. „Kelj föl, fogd az életedet, úgy ahogy vagy. Ez a TE életed, a Te örömöd.”

Fogadják búcsúzóul tőlem II. János Pál ezen gondolatait. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

Találatok: 6189